Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016 εορτάσθηκε η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» στο σχολείο μας. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλουμε. Το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!«.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά και οι νέοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των κηδεμόνων τους μπορούν να αναλάβουν το δικό τους ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να προστατεύουν τη διαδικτυακή φήμη- τη δική τους και των άλλων- και να αναζητούν θετικές, δημιουργικές ευκαιρίες. Επίσης, είναι σημαντικό να συμβάλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του Διαδικτύου παίρνοντας ενεργή θέση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, και να αναφέρουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.
Δράσεις που γίνανε σε ώρες μαθήματος πληροφορικής με τους μαθητές για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
- Τα βίντεο για την ανάδειξη του τόπου μας εγκρίθηκαν και ανέβηκαν στο youth4greece.gr : πρόκειται για εργασία μαθητών Ε και ΣΤ τάξης στα πλαίσια της δημιουργίας ωφέλιμου-θετικού υλικού στο Διαδίκτυο.
- Συγγραφή ποιημάτων απο μαθητές (ΣΤ τάξη) του σχολείου για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του cyberbulling http://dim-mavroth.ser.sch.gr/?p=287
- Αφίσες του SaferInternet σε Scratch. Πρόκειται για εργασία μαθητών (ΣΤ τάξη) στα πλαίσια μελέτης των αφισών αλλά και ενασχόλησης με προγραμματισμό με παιγνιώδη χαρακτήρα:
- Αφίσα: Σκέψου πως να προστατεύσεις τον εαυτό σου στο Διαδίκτυο
σε Scratch: https://scratch.mit.edu/projects/97205241/
Οι απαντήσεις να δίνονται με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ (κεφαλαία ελληνικά)
- Αφίσα: Προβληματίσου για το περιεχόμενο που δημοσιεύεις- Σε αφορά
σε Scratch:
Οι απαντήσεις να δίνονται με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ (κεφαλαία ελληνικά)
- Αφίσα:Σκέψου_ποιες_είναι_οι_διαδικτυακές_σου_επαφές
σε Scratch:
Οι απαντήσεις να δίνονται με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ (κεφαλαία ελληνικά)
- Αφίσα: Σκέψου πως να προστατεύσεις τον εαυτό σου στο Διαδίκτυο
- Οι μαθητές υλοποιήσανε τις δραστηριότητες σταλμένες απο το saferinternet προς τους πρεσβευτές της Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
- «Βαρόμετρο συναισθημάτων» : Στόχοι αυτής της δραστηριότητας είναι
- Να επισημάνει πως τα παιδιά μπορούν να νιώσουν διαφορετικά σε μια δεδομένη κατάσταση.
- Να αναδείξει πως η ίδια κατάσταση μπορεί να αξιολογηθεί διαφορετικά από τα άτομα.
- Να υπογραμμίσει τη σημασία του σεβασμού των συναισθημάτων των άλλων αλλά και της
ανοχής απέναντι σε όσους έχουν διαφορετική απόψη από τις δική μας.
- «Κάρτες Περιπτώσεων» : Στόχοι αυτής της δραστηριότητας είναι
- Να αναδείξει διαφορετικές περιπτώσεις με τις οποίες τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή
κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο, τις οποίες, όμως, πολλές φορές δε γνωρίζουν πώς να
χειριστούν/αντιμετωπίσουν. - Να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ παιδιών, αλλά και μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών, για τους
πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών. - Να ενδυναμώσει την κριτική ικανότητα των μαθητών.
- Να αναδείξει διαφορετικές περιπτώσεις με τις οποίες τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή
- «Βαρόμετρο συναισθημάτων» : Στόχοι αυτής της δραστηριότητας είναι
- Οι μαθητές της Δ, Ε και ΣΤ τάξης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την χρήση του Διαδικτύου. Οι ερωτήσεις είναι κομμάτι απο ένα άλλο ερωτηματολόγιο που ανέπτυξε ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (κ. Παλάζη) και οι 2 τελευταίες ερωτήσεις είναι δραστηριότητα που στάλθηκε απο το saferinternet που αποσκοπεί στον προβληματισμό των παιδιών και λειτουργεί ως αφόρμηση για περαιτέρω συζήτηση:
Στην εκδήλωση στις 9 Φεβρουαρίου 2016 για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ομιλητές ήταν η κ. Γκουτουλούδη Μαρία εκπαιδευτικός πληροφορικής του σχολείου και η κ. Φωτεινή Δομουχτσή, εκπαιδευτικός πληροφορικής-Υπέυθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π. Σερρών- Πιστοποιημένη του Προγράμματος κατάρτισης «Αριάδνη» του Ε.Κ.Π.Α. για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν μαθητές της Δ, Ε και ΣΤ τάξης και γονείς τους. Έγινε προβολή εγκεκριμένων βίντεο και συζητήσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και των γονέων γύρω απο θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση των εργασιών των μαθητών (που αναφέρονται παραπάνω) για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Έπειτα έγινε εκτεταμένη συζήτηση και συμβουλευτική προς τους γονείς απο την κ. Φωτεινή Δομουχτσή γύρω απο θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.
Χρήσιμο υλικό:
Συχνές Ερωτήσεις στο Saferinternet.gr
Κάντε μια καταγγελία για παράνομο περιεχόμενο στην Safeline για , , , , ,
Γραμμή Βοηθείας ?help-line 210 6007686? απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).
Εγκεκριμένα βιντεο: