ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, αγαπητοί γονείς. Πρώτα απ’ όλα εύχομαι να είστε όλοι καλά στην υγεία σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις παγκοσμίως σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού covid-19.Ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν για την μείωση της εξάπλωσης της επιδημίας ήταν και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η αλλαγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το πρόβλημα όμως με το μάθημα της φυσικής αγωγής (γυμναστική) ,είναι ότι αποτελεί μάθημα που έχει σχέση με την κίνηση, το παιχνίδι, την αθλητική δραστηριότητα που διεξάγεται σε μεγάλους χώρους, κυρίως εξωτερικούς. Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα πρέπει να βρούμε κινητικές και εκπαιδευτικές δράσεις που να μας κρατούν σε ικανοποιητική φυσική δραστηριότητα.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με τη λήψη των κατάλληλων τροφίμων και στις σωστές ποσότητες. Χυμούς φρούτων με εσπεριδοειδή(πορτοκάλια κ.ά.) για βιταμίνη C ,η οποία είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σνάκ με γιαούρτι, μπανάνες ,μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι.
Σαλάτες με λαχανικά παξιμάδια και ελαιόλαδο.
Κέικ καρότου και φρούτων.
Πίτσα με τυριά και λαχανικά.
Αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο ή τελείως, γαριδάκια, πατατάκια, κρουασάν, αναψυκτικά, χυμούς με ζάχαρη, καραμέλες και ένα σωρό άλλες λιχουδιές που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας. Αυτές και άλλες πολλές είναι μερικές από τις ορθές διατροφικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε.
Στο κινητικό και αθλητικό κομμάτι, προτείνω να βγείτε στην αυλή του σπιτιού σας και να κάνετε γυμναστικές ασκήσεις, σχοινάκι ,να παίξετε ρακέτες με τους γονείς σας ή τα αδέρφια σας, να κάνετε ποδήλατο όποτε μπορείτε, να βγείτε στο γήπεδο για τρέξιμο ή περπάτημα 15’-20’ πάντα με τα ανάλογα έγγραφα.
Σύντομα θα δώσω και πιο συγκεκριμένο υλικό πάνω στη φυσική δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε και μέσα στο σπίτι. Τέλος υπάρχουν κάποια site που μπορούμε να περιηγηθούμε και να πάρουμε ιδέες και γνώσεις γύρω από τη φυσική άσκηση και τη διατροφή μας, τόσο για μας, όσο και για τους γονείς μας και τους γύρω μας.
http://eyzin.minedu.gov.gr
http://photodentro.edu.gr

Με πολλές ευχές για σύντομη επαναλειτουργία των σχολείων και φυσικά υγεία.
Μαϊδάνογλου Απόστολος
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Δημ.Σχολείου Μαυροθάλασσας

Αφήστε σχόλιο